Wie zijn wij ?

Hoe het begon……

Koor “Uit Volle Borst!” is in februari 2008 opgericht door Mirian Wiltschut.
Zelf getroffen door borstkanker en zoekend naar de ‘zin’ daarvan kwam zij op het idee een koor voor kankerpatiënten te beginnen na een bezoek aan een koor samen met een vriendin. Hoewel ze nog nooit echt gezongen had en geen noot kon lezen, had ze een heerlijke avond gehad en even niet aan ziek zijn gedacht. Ze had haar doel ontdekt! De naam voor het koor was snel gevonden: “Uit Volle Borst!”, want je zingt uit volle borst en het is een beetje cynische verwijzing naar de borstkanker.
Dirigente Jeanine de Veer zegde haar medewerking toe en Margot Remie, hoofd psychotherapie van de Vruchtenburg, zorgde voor repetitieruimte aldaar. Toen er zich ook koorleden aanmeldden na een oproep op Radio Rijnmond kon op 13 februari 2008 een eerste proefrepetitie worden gehouden. De officiële aftrap was een maand later op 12 maart. Er hebben in de loop van de tijd veel mensen deel uitgemaakt van het koor. Dirigente Jeanine kon haar werk als lerares niet meer combineren met ons koor en er werd een goede opvolgster gevonden in Renske Wassink. Renske is vanaf maart 2010 tot juli 2015 onze dirigente geweest. Zij wist met haar jeugdig elan het beste in ons naar boven te halen. Maar omdat zij meer tijd in haar eigen band Loreley wilde steken heeft zij het (dirigeer) stokje overgedragen aan Carolina Federbusch, een vrolijke, enthousiaste en veelzijdige vrouw die haar sporen in de muziekwereld ook al verdiend heeft.
In 2011 zijn we aangesloten bij de Stichting Kanker in Beeld, Zingen voor je Leven, een landelijk netwerk waarvan momenteel al 30 koren deel uitmaken. Jaarlijks hebben we een grote landelijke korendag met als hoogtepunten de Oncofonie, een benefietconcert waarin alle koren samen zingen met medewerking van veel bekende Nederlanders. Zo stonden wij in september 2012 met zn allen in Carré en in mei 2016 in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Op meerdere vlakken worden wij ondersteund door de Stichting KIB. Hun financiële steun was slechts bedoeld voor de aanloopperiode en is inmiddels afgebouwd. Omdat wij ons koor voor iedereen toegankelijk willen houden vragen wij maar een kleine contributie van de leden: ziek zijn is immers al duur genoeg. Daarom ook is elke bijdrage welkom!
Zo kon het dus gebeuren dat wij op 3 maart 2013 ons eerste lustrum vierden met een groot concert. Tot dan toe hadden we alleen opgetreden voor onze doelgroep, zoals in het Maasstadziekenhuis en Inloophuis De Boei. Nu konden wij zelf onze gasten uitnodigen. Partners, kinderen, familie, vrienden, buren… ze kwamen in groten getale opdraven. Het was feest en dat vierden we met een glaasje bubbels en een grote bonbon met ons koorlogo erop voor alle gasten.

Mirian opende het concert met het hierboven aangehaalde stukje geschiedenis van het koor, waarbij het hele koor als een wall of sound van backing vocals achter haar het Rondo uit de Oncofonie stond te zingen. Een prachtige binnenkomer, waarmee we meteen het publiek te pakken hadden.

Dankzij een afwisseling van uptempo nummers, ballads, interactie met de zaal en een enkel praatje tussendoor bleef het een boeiend programma dat enthousiasme, warmte en emotie uitstraalde. Hoogtepunt was voor velen het optreden van Mirians dochter Nikki, die met begeleiding van, destijds, onze gitarist Ger Broekman een ode aan Renske bracht: schitterend en ontroerend!
Pianist Louis Hoffman nam tijdens dit concert afscheid van ons koor.